3 Nisan 2018 Salı

Evlilik Problemleri ve Depresyon


Evlilik Problemleri ve Depresyon

İnsanlığın yerleşik yaşama geçmesiyle başlayan, günümüze kadar uzanan evlilik kurumunda; zaman zaman problemler de yaşanabiliyor. Neredeyse insanlık tarihi kadar eski bir tarihe sahip olan evlilik, çiftlerin zaman zaman problemler yaşamasına da neden olabiliyor. Bu problemlerin birçoğu çözülebilir problemler olsa da; evlilikte meydana gelen sorunlar, çiftlerin yıpranmasına ve depresyon gibi ruhsal sorunlarla boğuşmasına da neden olabiliyor.
Peki evlilik sorunlarını çözmek ve depresyondan kurtulmak için ne yapmak gerekir? Yapılan araştırmalara göre; mutlu evliliği olan kişilerde, depresyon çok daha az frekansta görülmekte. Evlilikte sorunlar yaşayan kişilerdeyse, bu problemlere bağlı olarak depresyonun görülme sıklığı artıyor. Bu nedenle, depresyonun sebebinin doğru tespit edilmesi oldukça önemli. Eğer evlilik sorunlarından kaynaklı bir depresyon görülüyorsa, bu noktada bu problemlerin çözüme kavuşturulması; depresyonun tedavisinde önemli bir rol oynayacaktır.
Evlilikte çiftler arasında yaşanan sorunların, doğru yöntemlerle çözüme ulaştırılması için; alanında uzman bir evlilik danışmanından profesyonel yardım almak gerekir. Evlilik danışmanlığı kapsamında, danışmanlar, çiftlerin durumlarını ve davranışlarını normal bir düzene çekebilmeleri için çiftlere yardımcı olmaktadır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, evlilik danışmanının bir "hakem" olarak görülmemesi gerektiğidir. Evlilik danışmanları, evlilikte kimin haklı olduğuna karar vermezler. Bunun yerine çiftlerin doğru davranışlara yöneltilmeleri ve davranışlarının altındaki psikolojik faktörleri anlamalarına yardımcı olurlar.



Özellikle son zamanlarda, evlilik temelli olduğunu düşünülen depresyon belirtileri varsa; öncelikle profesyonel anlamda bir yardım alınması gerekir. Uzman bir psikolog , sizin durumunuzu müşahede ederek, ruh sağlığınızın daha olumlu bir duruma gelmesi için yönlendirmelerde bulunabilecektir. Psikologlar, gerekli gördükleri durumlarda terapilere, eşleri de davet edebilmektedir. Birlikte ya da ayrı ayrı alınan terapiler, danışanların büyük bir kısmında pozitif gelişmeler sağlamaktadır.


Eğer siz de evliliğinizde bir takım sorunlar yaşıyorsanız ve bu durumlar; sizin depresif bir ruh haline sahip olmanıza neden oluyorsa; mutlaka bir uzman psikologla görüşerek, destek almaya başlamalısınız.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder